Hand- en polstherapie

Uw hand en pols zijn complex gebouwd. Ze worden aangestuurd door diverse zenuwen en hebben een diversiteit van spieren, pezen en botten die beweging en kracht geven. Zij zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of met de juiste precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, overbelasting of slijtage kunnen er klachten ontstaan die u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door een ervaren hand- en polstherapeut is dan zeer belangrijk.

Wat is hand- en polstherapie?
Hand- en polstherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid. De hand- en polstherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (als er geen operatie heeft plaats gehad) behandelen.

Er zijn vijf oorzaken die een reden kunnen zijn om een behandeltraject te starten:
• Traumatisch: kneuzing, botbreuken, sportblessure, peesletsel,
  bandletsel, mallet finger, skiduim, vinger uit de kom.
• Verstoorde belastbaarheid: onduidelijke polsklachten, pols- of
  duiminstabiliteit, ziekte van Quervain, tennis-/golfarm, roeierspols.
• Voorkomen of uitstel van een operatie: CMC1/duimbasis en andere
  artroseklachten, Trig-gerfinger, Carpaal Tunnel Syndroom.
• Na een operatie van een aandoening: peesschede release bij ziekte van
  Quervain, artrose, Dupuytren.
• Neurologische aandoeningen: na een CVA/herseninfarct, Carpaal
  Tunnel Syndroom, overige zenuwbeklemmingen.

Zoals u kunt zien, zijn er veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen. Het streven hierbij is om u weer zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Waarom naar de hand- en polstherapeut?

Hand- en polstherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten, die zich hebben toegelegd op de behandeling van hand, pols en arm. Kennis van specifieke aandoeningen, wondgenezing en een uitgebreide anatomische kennis van de hand en pols is hierbij vereist. Daarnaast heeft de hand- en polstherapeut kennis van de hand- en pols chirurgische operatietechnieken en herkent hij de mogelijke complicaties.

Samenwerking
Hand- en polstherapie kan een langdurig en intensief traject zijn, waarbij uw medewerking van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Bij de hand- en polstherapie gaan we voor een zo efficiënt en optimaal mogelijke aanpak. Uw eigen motivatie om thuis door middel van oefeningen, aan uw herstel te werken, is echter net zo belangrijk! Het kan zijn dat meerdere disciplines betrokken zijn bij uw revalidatie of behandeltraject. Voor ergotherapie werken wij samen met Ergotherapie Maatwerk.

Vergoeding
U kunt zonder verwijzing een afspraak maken bij de hand- en polstherapeut. Hand- en polstherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie. Het is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en de soort aandoening aan uw hand of pols of de therapie door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Wij kunnen u hierover vooraf informeren.

Hand- en polstherapie is te vinden op onderstaande locaties:

Hand&Pols Centrum Oosterhout
De Waard 5A
4906 BC Oosterhout
Afspraken voor deze locatie via tel: 0162-742059
www.handpolsexpert.nl

PMC Breda I Haagse Beemden
Helmkruid 8
4823 MK Breda
Afspraken voor deze locatie via tel: 0162-742059

PMC Breda I Ginneken
Paulusstraat 2
4834 WS Breda
Afspraken voor deze locatie via tel: 0162-742059

Van Iersel & Zandbergen Fysiotherapie
Van Haestrechtstraat 66
5051 VE GOIRLE
Afspraken voor deze locatie via tel: 013-5344224
www.fysiotherapeutgoirle.nl