Recepten

Favoriet lenterecept van acupuncturist Dolf Chin See Chong:

Lente tonicum: artisjok thee en artisjokharten

Artisjok is bij uitstek dé groente voor de lente. Het beschermt en reinigt de lever en zorgt voor meer energie. Artisjok verlaagt het cholesterol, helpt bij misselijkheid, slechte spijsvertering, diabetes en reguleert de bloedsuikerspiegel. Artisjokharten bereid je heel eenvoudig.

Om artisjokharten te bereiden was je de groente eerst heel grondig; onderste blaadjes en bruine puntjes verwijderen. Vervolgens kookt je de artisjok ongeveer 45 minuten in een pan (geen aluminium pan, want dan wordt de artisjok grijs). De artisjok is klaar als de blaadjes gemakkelijk loslaten. Het zachte deel van de blaadjes is eetbaar en kun je dippen in (kerrie)saus. Het hart kun je in stukken snijden en is heerlijk om zo op te eten, maar ook samen met bijvoorbeeld pasta en garnalen. 

Bewaar het kookwater in een thermoskan en drink het als thee. Om thee te maken kun je ook de verse bladeren 10 minuten koken samen met een schijfje verse gember en rietsuiker naar smaak toevoegen.