Shockwave therapie
Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij de fysiotherapeut gebruik maakt van een apparaat dat geluidsgolven produceert, zogenaamde schokgolven. Deze geluidsgolven verplaatsen zich door de huid naar de plaats van de blessure. Het weefsel reageert hierop door een reparatieproces in gang te zetten. De stofwisseling en bloedcirculatie op de plaats van de pijnlijke plek nemen toe. Hierdoor stimuleert de shockwave het natuurlijk herstel van de blessure.
Shockwave therapie is een effectieve oplossing bij chronische pijn:
- chronische nek-, schouder- of rugpijn
- tennisarm - golferselleboog
- achillespeesklachten
- hielspoor
- scheenbeenklachten
Hoe werkt een shockwave behandeling?
Allereerst wordt op basis van een intake en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. Eventueel kan aanvullend onderzoek gedaan worden met behulp van echografie om de klacht beter in beeld te krijgen. Nadat de diagnose is gesteld wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen. Er zijn twee manieren van behandelen, namelijk: 1. de shockwave wordt zonder gel of bewegingen op een pijnpunt gezet of 2. gel wordt eerst op het behandelgebied aangebracht.
Daarna wordt de shockwave op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend door middel van kleine ronddraaiende bewegingen.
Het toepassen van de shockwave kan pijn doen, maar de fysiotherapeut houdt tijdens de behandeling altijd rekening met de pijnbeleving en past de intensiteit aan, wanneer dit nodig is.
Bij PMC Breda werken de volgende fysiotherapeuten met shockwave therapie: José Leenders-Smolders en Ingrid Hanenberg.